Spiekalność to parametr określający skłonność ekogroszku do powstawania spieków, a jednocześnie jeden z najważniejszych czynników, na który trzeba zwrócić uwagę przed zakupem paliwa na okres grzewczy.

W Polsce parametr ten określa się metodą Rogi, a więc podgrzewa się węgiel do temperatury 850 stopni Celsjusza i sprawdza mechaniczną wytrzymałość koksu, który wytworzył się w procesie odgazowywania. Im wyższa wartość Rogi (RI) widnieje na opakowaniu, tym większe spieki będą się wytwarzały podczas spalania. Oficjalnie uznaje się, że dobrej jakości ekogroszek powinien mieć wartość RI wahającą się od 0 do 10. Podczas ogrzewania ekogroszkiem w piecu mogą powstać dwa rodzaje spieków, czyli spieki żużlowe i koksowe. Dlaczego powstają i jak je rozpoznać?

Sprawdź i przetestuj: ekogroszek sklep online

Spieki żużlowe powstają z popiołu, kiedy w strefie żaru panuje zbyt wysoka temperatura. W rezultacie w piecu pojawiają się twarde bryły stopionego popiołu, których ciężko jest się pozbyć. Ze względu na spore rozmiary mogą one nawet zablokować pracę całego palnika. Spieki koksowe powstają w procesie pirolizy, czyli odgazowywania węgla. Są niczym innym, a właśnie niedopalonymi kawałkami ekogroszku. Wskutek wysokiej temperatury i przy ograniczonej wentylacji niektóre ze składników ekogroszku topią się , tworząc miękką masę, która zastyga. Przyjmuje ona szarą barwę i jest krucha, dlatego o wiele łatwiej można ją usunąć z pieca. Czemu ekogroszek się spieka? Przyczyn może być wiele. Czasami wynika to z jakości samego paliwa, które zawsze powinno być dostosowane do restrykcyjnych wymogów poszczególnych kotłów. Jeśli tak nie jest, spada nie tylko efektywność grzewcza, ale zagrożona jest również sprawność całego kotła.

Co lepsze ekogroszek czy pellet – przeczytaj artykuł na ten temat.

Czasami spieki powstają, ponieważ ustawienia kotła są niewłaściwe. Przyczynami mogą być zbyt duży nadmuch powietrza w kotle, ustawienie deflektora tuż nad paleniskiem, zbyt niska temperatura topnienia czy nieprawidłowy czas podawania opału. Rozwiązanie tych kwestii i zniwelowanie powstawania spieków usunie problem strat w energii i zbyt częstej konieczności czyszczenia pieca, który z natury powinien wymagać jak najrzadszej obsługi.